Ridderliteratuur
Bij de Ridderliteratuur/romans doet zich vaak epische verdichting voor. Epische verdichting houdt in dat de gebeurtenissen van diverse avonturen, van bijvoorbeeld Karel de Grote, wordt toegedicht. Bij de Karelromans gaan de verhalen meer over onderlingen gevechten tussen ridders. Ook zijn er de nieuwere hoofse verhalen ( vanaf ca. 1150). Een voorbeeld van die zijn de Arthurromans, waarbij het verwerven van een uitverkoren vrouw centraal staat. Arthurromans zijn voornamelijk populair aan de adellijke hoven. Vier onderwerpen waar Ridderromans over kunnen gaan zijn, waarin Karel de Grote een centrale rol speelt. Hier gaan de verhalen over onderlinge gevechten tussen ridders, en het veroveren van land en vrouwen. En Arthurromans, waarin een uitverkoren vrouw of de heilige graal centraal staat. Het verschil tussen Karelromans en Arthurromans zijn de onderwerpen van het verhaal. Zoals ik al eerder vertelde is het zo dat In Arthurromans dat een vrouw of de heilige graal het hoofd onderwerp is. Bij Karelromans zijn dat gevechten en en het veroveren van een gebied of vrouw.
Karelromans
In het verhaal van Roelantslied Heb je twee ridders waarvan één trouw is aan keizer Karel en de ander juist ontrouw. De trouwe ridder Roelant die voor Karel heeft gevochten tegen de Basken had de strijd verloren. Over de verrader heb ik zelf niks kunnen vinden. Roelantslied is een Karelroman. De elementen in het verhaal die verwijzen dat het een Karelroman is zijn dat het verhaal voornamelijk een gevecht is tussen twee groepen ridders die vechten voor land. En ook dat er niks over vrouwen in het verhaal wordt verteld.
Fokke en Sukke
Als opdracht moesten we commentaar geven op de strip van Fokke ende Sukke. Ik zelf snap niet wat ze willen bereiken met de strip. Ik zie er simpelweg de grap er niet van in. Verder moesten we uitleggen wat een maliënkolder is. Een maliënkolder is in principe een pantser of harnas gemaakt van ringentjes. Maliën betekent metalen ringetjes. Kolder betekent vest.
Arthurromans
Ferguut alias De Ridder met het Witte Schild, was een zoon van een boer, maar zijn moeder was van de stand van adel. Hij wilde niets liever dan een ridder worden. Hij versloeg de zwarte ridder, en kreeg jonkvrouw Galiëne, en werd koning van een groot rijk.
De uitvinder van dit verhaal is waarschijnlijk afkomstig uit de zuidelijke Nederlanden, vermoedelijk uit het graafschap Namur of Luik.
In de tijd van de ridders kon je op verschillende manieren ridder worden. Die manieren staan ook in de tekst van Ferguut verwerkt. Je kon ridder worden op de volgende manieren: door een zoon van adel te zijn, of door een ridder te verslaan in een gevecht.
Films die gaan over ridder Arthur zijn: Knights of the Round Table (1953), Excalibur (1981), Sword of the Valiant: The Legend of sir Gawain and the Green Knight (1984) en King Arthur (2004).
De vier ridders die de hoofdpersonen speelden in de Arthurromans zijn, Arthur, Ferguut, Walewein en Lancelot.
Verder zijn kenmerken van hoofsheid is waardering hebben voor de vrouw, moedigheid, kracht en intelligentie. In het verhaal van Ferguur is het gedrag van hem onhoofs, want in het begin van het verhaal wijst hij de jonkvrouw Galiëne af.
Fragtment van Ferguut:
‘Segt mi, wat soekdi hier nu?’
Galiene sprac: ‘Ic come hier tu
Lief, u minne heft mi ghevaen;
Ghine troest mi, si sal mi verslaen,
U minne doet mi groten toren.
Er staat: Zeg me, wat zoekt u hier?’
Galiene sprak: ‘Ik ben hier gekomen,
schat, omdat uw liefde me heeft bevangen.
Als u me niet troost dan zal ze me doden,
want ze doet me veel verdriet.
Dit fragment sprak me aan, omdat het een typisch voorbeeld is van een Arthurroman.