zondag 30 september 2012

Sonny Boy




Weblog #1


Korte inleiding
Het boek dat ik voor me eerste weblog heb uitgekozen is Sonny Boy, dat is geschreven door Annejet van der Zijl. ik heb het boek gekozen, omdat het in huis lag.

Over het boek
Het boek dat ik gelezen heb is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, en gaat over een Surinaamse student (Waldemar) die in Den Haag als kostganger intrekt in 1928 bij een gescheiden Hollandse vrouw (Rika) met vier kinderen. Als ze een halfjaar later zwanger van hem blijkt te zijn vertelt ze dat aan één van haar kinderen die direct wegloopt met zijn broertje naar zijn vader. Die alles eraan deed om voogdij over alle vier haar kinderen te krijgen wat hij uiteindelijk ook kreeg. In 1929 bevalt Rika van Waldy alias Sonny Boy. Ondanks armoede en discriminatie slaagt het stel er in de jaren die volgen een gelukkig bestaan op te bouwen. Ze verhuisden in 1932 naar het hart van Scheveningen waar ze hun ambities voor een pension waar maakte genaamd Pension Nods. Omdat Pension Nods zo goed draait, verhuisden ze naar de Gevers Deynootweg aan de zeekant ook in Scheveningen waar ze een nieuwe pension, Pension Walda, openenden. Alles bleek goed te gaan, totdat de Tweede Wereldoorlog begon. Rika en Waldemar werden uit Schevingen gezet, en begonnen een nieuw pension, dit keer in Den Haag. Ze besloten Joodse onderduikers kamers te verhuren. Wanneer op de 18e van januari 1944 er wordt geklopt aan de deur, en Waldy open deed, stormden de soldaten binnen. Waldemar, Waldy, Rika en de onderduikers worden opgepakt door de politie. De volgende ochtend werd Waldy weer begeleid naar de uitgang. Op 21 januari werden Waldemar en Rika ingesloten in de Deutsche Polizeigefängenis oftwel het Oranjehotel. Op 23 februari 1944 werd Waldemar naar Kamp Vught gestuurd. En op 10 mei volgde Rika.
Waldemar werd daarna naar concentratie kamp Neuengamme overgeplaatst. Ook Rika werd overgeplaatst naar concentratiekamp Ravensbrück. Rika bleef sterk maar stierf uiteindelijk in de strenge winter van 1945. Waldemar daarintegen is van de zinkende Cap Arcona ontsnapt, en heeft vier kilometer door de iets meer dan 6 graden koude Oostzee gezwommen. Toen hij uiteindelijk land bereikte is hij doodgeschoten door Duitse kind soldaten, twee dagen voor dat de oorlog afgelopen was.


Op het kaft van de boek (rechtst te zien, wat ook de filmposter is) is Waldemar ( de Surinaamse Student) te zien met Rika, en hun kind Waldy, alias Sonny Boy. Op de achtergrond zie je ook gevechtsvliegtuigen. Hierdoor weet je dat het verhaal ook grotendeels zich in de tijd van de Tweede Wereld Oorlog afspeelt. Ook zie je de zinkende boot Cap Arcona.


Mijn mening en verwachtingen

Ik had niet echt verwachtingen over dit boek, omdat ik het verhaal al in grote lijnen wist. Het boek dat ik gelezen heb, is een waargebeurd verhaal en ik vond het erg interessant om te lezen. Wat ik zo leuk vind van dit boek is dat ik een goed beeld kan schetsen van de situatie en locaties aangezien ik Nederland woon, maar ook vaak in Paramaribo ben geweest. Het verhaal vond ik zelf wel een goed verhaal. Je raakt er niet verveeld van, want het verhaal wordt goed omschreven, en er zijn ook foto's en brieven in het boek wat het nog leuker maakt om door te lezen. Soms staan er wel woorden in het boek waar je een brede woordenschat voor moet hebben om te begrijpen wat er staat, maar voor de rest  het boek leuk om te lezen.


Informatie over de auteur

Annejet van der Zijl (rechts te zien in beeld) is 6 april 1962 te Leeuwarden geboren. Ze groeide op is Friesland en volgde haar middelbare schoolopleiding aan het Christelijk Lyceum in Leeuwarden. Ze heeft in totaal vier boeken geschreven. Deze heten Jagtlust, Anna, Sonny Boy en Bernhard. Ze heeft in totaal vier prijzen gewonnen, namelijk de Zeeuwse Boekenprijs voor het boek Anna, de Littéraire Witte Prijs, de M.J. Brusseprijs voor het boek Bernhard en de Gouden Ganzenveer.
Zelf kende ik de schrijfster nog niet.